Léto je ideálním obdobím, kdy můžeme využít čerstvé a lokální suroviny, které nám naše příroda nabízí. Česká republika má bohatou tradici v pěstování ovoce a zeleniny. Vybírejte kvalitní a čerstvé kusy v co nejvyšší kvalitě. Dalším bonusem sezónních českých potravin je jejich čerstvost bez nutnosti absolvovat l na váš stůl trasu stovky kilometrů. Z lokálních potravin získáte více vitamínů, energie a podpořte tak více své zdraví i místní zemědělce.
Sezónní zelenina: Základ vaší letní stravy
V létě je česká zelenina na vrcholu sezóny, což znamená, že máte k dispozici širokou škálu čerstvých a chutných potravin. Zelenina by měla tvořit základ letního jídelníčku, protože je plná vitamínů, minerálů a vlákniny.
- Okurky a rajčata: Skvělá volba pro lehké saláty. Rajčata obsahují antioxidant lykopen, který pomáhá chránit pokožku před slunečním zářením.
- Papriky: Papriky jsou bohaté na vitamín C, který podporuje imunitu. Využijte je do salátů, plněných paprik nebo jako součást grilovaných pokrmů.
- Cuketa: Cuketa je univerzální zelenina, kterou můžete grilovat, zapékat nebo přidat do salátů. Je lehká a má nízký obsah kalorií, což je ideální pro udržení štíhlé linie.
Letní ovoce: Odměna místo sladkostí
České léto je také plné sladkého ovoce, které je nejen chutné, ale i zdravé. Ovoce je skvělým zdrojem vitamínů, antioxidantů a přirozené hydratace. Platí také pravidlo, že čím červenější ovoce je, tím má v sobě více antioxidantů.
- Jahody a třešně: Jahody a třešně jsou plné vitamínu C a antioxidantů, které podporují zdravou pokožku a boj proti volným radikálům.
- Meruňky a broskve: Meruňky a broskve jsou výborné na svačinu nebo jako součást dezertů. Jsou bohaté na vlákninu a vitamíny, které podporují trávení.
- Rybíz, maliny a angrešt: Toto drobné ovoce je plné vitamínů a je ideální pro přípravu letních dezertů nebo osvěžujících nápojů.
Mléčné výrobky a sýry: Lehký zdroj bílkovin
Mléčné výrobky jsou důležitou součástí české stravy a v létě mohou poskytnout lehký a osvěžující zdroj bílkovin. Vyzkoušejte například čerstvé sýry nebo jogurty s letním ovocem.
- Tvaroh: Tvaroh je skvělý pro přípravu lehkých dezertů, jako je tvarohový krém s ovocem, nebo jako základ pro letní koláče.
- Kefír: Kefír je osvěžující nápoj, který podporuje zdravou střevní mikroflóru. Můžete ho pít samotný nebo ho přidat do smoothie.
- Čerstvé sýry: Sýry jako mozzarella nebo kozí sýr jsou ideální na letní saláty nebo grilování.
České ryby – poklady našich vod
České ryby jsou skvělou volbou pro lehká a chutná jídla. Mezi nejběžnější druhy patří pstruh, kapr, candát a štika, které jsou ceněné pro svou jemnou chuť a vysoký obsah zdravých omega-3 mastných kyselin. Pstruh je skvělý na grilování nebo pečení s bylinkami a citronem, zatímco kapr je tradičně připravován smažený nebo na másle. Candát a štika se skvěle hodí na gril nebo do pečicího sáčku se zeleninou. Tyto ryby jsou nejen chutné, ale také lokální a čerstvé, což z nich dělá zdravou volbu pro každodenní stravu.
Uchování letní úrody: Zavařování a nakládání
Pozdní léto je také ideálním časem pro uchování sezónních plodin na zimu. Zavařování ovoce, nakládání okurek nebo výroba domácích sirupů a džemů jsou skvělými způsoby, jak si uchovat chuť léta i v chladnějších měsících. Navíc tak máte po ruce zdravé a domácí produkty, které obohatí váš zimní jídelníček.
V Contours pomáháme ženám aby se cítily lépe ve svém těle a plnily si své sny. Pro více tipů nejen na cvičení, ale také stravu nás sledujte ZDE. Ráda byste vyzkoušela Týden cvičení zdarma v Contours? Těšíme se na vás!