1) Čokoláda x zdravá strava
Určitě má každý z vás ve svém okolí někoho, kdo se může čokoládou a jinými sladkostmi doslova „cpát horem dolem“ a není to na něm vidět. Většinou si všichni z nás řeknou „ta nebo ten má ale štěstí“. Ne vše však může být tak, jak se na první pohled zdá. Je potřeba odlišit věci které vedou ke štíhlé postavě a věci, které vedou ke zdraví. Genetika a její předpoklady jsou věcí jednou a je pravda, že jistě existuje spoustu lidí, kteří se celý život nezdravě stravovali, pili alkohol, kouřili a dožili se požehnaného věku. Pravděpodobně měli skvělé genetické předpoklady. Chcete si však z těchto lidí brát příklad? Jste si jisti, že i vy máte tak skvělou genetickou výbavu? Často také slýchávám „Jo, to já také znala jednoho sportovce, celý život nepil, nekouřil a umřel v 50ti letech na rakovinu“. Ani toto by neměla být výmluva proč se nesnažit žít zdravě. Je totiž zcela dost možné, že kdyby ten sporotovec nežil tak, jak žil, mohla by jej nemoc dohnat třeba už ve 30ti letech. Jisté tedy je, že správnou stravou si můžeme jen polepšit. I ten, který si tedy může dopřávat čokoládu denně bez toho, aby se to projevovalo na váze by toto počínání měl zvážit. Víte, že po snězení čokolády, či jiných sladkostí se vám prudce zvýši hladina cukru v krvi a slinivka břišní musí ihned vyplavit inzulin, aby tuto hladinu snížil? Při časté konzumaci těchto potravin zatěžujeme slinivku více, než je zdrávo a tudíž hrozí nebezpečí přetížení tohoto orgánu, což se může projevit například cukrovkou či jinými obtížemi.
2) Umělá sladidla
Myslíte si, že když budete používat umělá sladidla místo cukru, tak máte vyhráno? Věc se má tak, že tělo nerozlišuje, zda jste mu dali skutečný cukr, nebo nějakou náhražku. V momentě, kdy váš jazyk zaznamená sladkou chuť, vyšle signál mozku, který dá pokyn slinivce, aby vyplavila Inzulin. Zde dochází k nechtěné reakci, neboť vaše hladina cukru se nezvýšila od normálu a Inzulin ji tedy sníží pod normal a díky tomu se cítíme unavení, vyčerpaní a tělo nám začne dávat pokyn, abychom si energii doplnili a tím v závěru přijmeme daleko více potravin, než kdybychom si vlastně dali cukr.
3) Jak už jednou pro vždy nepolevit a vydržet?
Osobně musím říct, že nejsem příznivcem typu stravování, kde například 10 dní jíte vzorně a poté máte jeden den, kdy můžete sníst cokoliv a tím se odměnit. Dokud budete přesvědčeni, že když jíte zdravě, tak si vlastně ODPÍRÁTE a když jíte nezdravě, tak si DOPŘÁVÁTE, nikdy se z tohoto kruhu nedostanete. Náš pud sebezáchovy nám velí, abychom si dopřávali, pokud můžeme. Když si tedy uvědomíte, že díky té zdravé stravě se cítíte dobře, lehce, máte dostatek energie, netrpíte nadváhou a jste díky tomu spokojeni sami se sebou, dojde vám, že tehdy si vlastně DOPŘÁVÁTE. A naopak, když si dáte ty brambůrky, sušenky, čokolády, fastfoody apod., které obsahují různé tělu škodlivé látky, tak si tím ODPÍRÁTE. Pokud toto pochopíte, máte vyhráno. Často slýchávám od maminek, jak je to těžké, když připravují stravu pro sebe a zvlášť pro rodinu. Pro rodinu připraví smažený řízek se salátem a sebe odbyde pouze plátkem s rýží. Na to se jí většinou zeptám, zda jí to není hloupé, že sobě dává to nejlepší a rodinu odbyde tím (odpusťte mi ten výraz) „hnusem“. Uvědomte si, že děti jsou také lidé a není dobré je již od mala „trávit přemírou cukrů a smažených jídel“.
4) Proč saháme po sladkém, když je nám smutno?
Tento jev bych nazvala „psychickou vazbou“ a tento návyk si neseme z dětství. Vzpomeňte si na to, když jste byli malí, byli jste hodní, čím jste byli odměněni? Sladkostí….Když jste přišli za babičkou na návštěvu, co jste od ní často dostali? Sladkosti…Když k vám přijela teta či jiná návštěva, čím vám chtěla udělat radost? Sladkostí…
V hlavě nám tedy vznikne vazba: Jsem hodná, cítím se dobře, cítím se v bezpečí – sladkosti!
Pokud tedy v životě nastane situace, kdy je vám úzko, rádi byste si opět navodili ten pocit bezpečí, lásky apod… a ten máte spojený se sladkostí a tak po ní jednoduše sáhnete…Je to jednoduché. Neučte to tedy ani své děti! Odměňujte je rozumně.
5) Jsme to, co jíme a to doslova
Víte, že každá buňka v těle se skládá mimo jiné z velké časti také z tuků, které přijímáme? Představte si tedy, že se budete stravovat smaženými a jinými nezdravými jídly a požívat velké množství transmastných kyselin (vznikají například při špatné tepelné úpravě, přepalování apod.) a tyto škodlivé tuky tělo použije k tvorbě nových buněk a tak se časem všechny buňky budou skládat z transmastných škodlivých kyselin, což vede k jejich degeneraci a buňky tak nemohou plnit správně svou funkci. Chceme se stát „chodícím fastfoodem“??? Představte si, jak bude asi vypadat pokožka tvořená zdravými živinami, ovocem, zeleninou, rybami, apod.. a jak bude vypadat pokožka tvořena tučným masem, přepáleným olejem a řadou dalších „mrtvých“ potravin…a jak asi dopadnou naše orgány???