Nyní je čas dýní a z naší členské soutěže „O nejlepší dýni“ přinášíme zajímavý a originální recept paní Oukle, která miluje cestování. Jedná se o pokrm v dýni zvaný Qidra. Je to tradiční pokrm dálného východu, jehož název volně přeloženo znamená „pokrm v hrnci“, který se tradičně připravuje na otevřeném ohni, takže jej můžete vyzkoušet i na chatě. Originál se dělá z jehněčího masa, ale vzhledem k tomu, že u nás není jehněčí maso až tak oblíbené a má vyšší obsah cholesterolu, můžeme použít hovězí maso nebo kuřecí. Lze připravit v hrnci nebo v 1 větší a vydlabané dýni.
Na masový vývar:
3 polévkové lžíce olivového oleje, 1 kg masa (asi 4 ks kuřecích prsou), 4 lusky kardamomu, 2 bobkové listy, 1 lžička mletého nového koření, ½ lžičky skořice, může být i v celku, ½ lžičky čerstvě mletého černého pepře, ½ lžičky mletý koriandru, ½ lžičky mletý římský kmín, ½ lžičky kurkumy, 1 velká žlutá cibule, oloupaná, ale ponechána celá a 1 lžička soli nebo dle toho, jak kdo solí.
Na rýži:
2 polévkové lžíce olivového oleje, 2 lžíce (30 g) nesoleného másla nebo ghí, 1 velká žlutá cibule, rozpůlená a nakrájená na tenké plátky, 15 středních stroužků česneku oloupaných, lehce rozmáčkneme nožem, 1 lžička mletého římského kmínu, ½ lžičky mletého nového koření, ½ lžičky skořice, ½ lžičky čerstvě mletého černého pepře, ½ lžičky mletý koriandr, 1 lžička kurkumy, 250 g vařené cizrny, 300 g jasmínové nebo basmati rýže – dáváme na osobu malý kávový hrneček cca 60g.
Na ozdobu
1 hrnek lehce opražených oloupaných rozpůlených mandlí (možné udělat směs a přidat piniová semínka a hrozinky), hrst hladké nasekané petržele
Příloha
Bílý jogurt, kefír, ayran, zeleninový salát nebo jogurt s okurkou.
Postup
Maso nakrájíme na větší kostky a osmažíme na olivovém oleji, pak přidáme všechno koření, cibuli a promícháme s masem. Zalijeme vodou a přidáme sůl. Přivedeme k varu na silném ohni, odstraníme veškerou pěnu, která vystoupila na povrch, poté snížíme teplotu na mírný plamen a vaříme, dokud maso nezměkne. Masový vývar přecedíme přes jemné sítko. Zbylé kousky koření a cibuli vyhodíme.
Vývar a maso dáme zatím stranou a předehřejeme troubu na 170 °C. Rýži propereme a namočíme na chvíli do vlažné vody.
Ve vyšším hrnci, který můžeme dát do trouby, necháme v olivovém oleji rozpustit máslo a pak osmažíme do zlatova cibuli nakrájenou na plátky, poté přidáme stroužky česneku. Když česnek zezlátne, přidáme všechno koření a cizrnu a necháme provonět. Mezitím scedíme rýži a přidáme ke směsi, zalijeme vývarem tak, aby jeho hladina byla 1-1,5 cm nad rýži a dosolíme dle potřeby. Když se voda začne vařit ztlumíme a necháme vařit, tak aby se část vody nad rýží vyvařila. Přidáme maso a lehce promícháme. Hrnec přikryjeme alobalem a dáme dodělat v předehřáté troubě cca 1 hodinu. Po 30 min můžeme zkontrolovat, jestli rýže je měkká nebo je potřeba ještě přidat malý hrneček vody a znovu přikryjeme.
Když je rýže hotová, můžeme pokrm podávat buď v hrnci nebo přendat na velký talíř a ozdobit.
Pokud děláme Qidra v dýni, dáme dýni na pekáč, pak přendáme směs do dýně tak, aby v ní zbylo ještě trochu místa a zakryjeme vršek alobalem, na který položíme odříznutý vršek od dýně. Pak pečeme stejně jako v hrnci.
Pokrm můžeme nechat v dýni nebo přendat na tác a ozdobit.
Podáváme s jogurtem a salátem.
Dobrou chuť.
Vaše Contours